Att skaffa akvarium

Att skaffa akvarium

 

Ett akvarium är ett inslag som passar in i de allra flesta hem. Akvarium är inte bara vackra att se på, utan de bidrar också med en lugnande och rogivande effekt på alla som befinner sig i närheten av det. Dessutom är fiskar väldigt lätta djur som inte behöver massor av skötsel men som samtidigt ger ett visst sällskap. Att skaffa ett akvarium med tillhörande fiskar är speciellt fördelaktigt om det finns små barn i familjen. Fiskar gör sig mycket bra som första djur just då de är så lättskötta men ändå lär barnen vad det innebär att ha djur och att ansvara för en annan levande varelse.

Skötseln av akvariet

A happy little girl smiles as she watches her goldfish in her glass tank. Her father stands behind her and is smiling too. Green plants and logs can be seen inside the tank that the fish are swimming around.

Ett akvarium behöver naturligtvis underhållas och skötas om. Det är inte bara den dagliga skötseln av akvariets inneboende, fiskarna alltså, som det gäller. Även själva akvariet behöver tas om hand. Först och främst behöver man ha rätt utrustning, allra viktigast är ett filter och en mekaniskt driven pump som ser till att vattnet i akvariet cirkulerar, syresätts och håller rätt värden. Naturligtvis behöver vattnet bytas med jämna mellanrum och insidan av akvariet behöver rengöras noggrant. Detsamma gäller för alla konstgjorda dekorationer som man placerat i akvariet. För att kunna rengöra dessa måste man tömma akvariet på vatten. Under tiden som man gör detta måste ju fiskarna ha någon annanstans att vara och det brukar fungera mycket bra att låta dem spendera denna tid i ett badkar. Medan de simmar runt och har det bra i badet kan man tvätta och rengöra akvariet och alla dess lösa delar. När det är rent fyller man akvariet med nytt fräscht vatten och sedan är fiskarnas hem redo för att återigen ta emot dem.

Välja rätt fiskar

För att må bra i ett akvarium behövs det fiskar som är särskilt uthålliga och som har lätt för att föröka sig. Dessutom bör de vara av den storlek och den utformning som gör att de passar för ett liv i ett akvarium. Utöver detta avgör ägaren till akvariet själv vilka fiskar man vill ha. Klassiska akvariefiskar brukar dock inkludera guppies, skalar, kardinaltetra och platy.

Minimal