Dykning – en fantastisk upplevelse

Dykning – en fantastisk upplevelse

 

Dykning är en sorts undervattenssport där man som människa, med hjälp av syrgastuber, kan hålla sig under vatten i långa tidsperioder för att på så sätt få uppleva hur livet under vattnet ter sig. Det är en upplevelse som är svår att förklara, man måste nästan uppleva det själv för att förstå vad det handlar om. Det är helt enkelt en magisk känsla. Att kunna andas under vatten och få chansen att uppleva tyngdlöshet är något som alla borde prova på någon gång i livet. Det är något som förändrar livet totalt för vissa och om inte annat så är det en upplevelse som man sent kommer att glömma.

Att dyka är också en aktivitet som passar alla, gammal som ung. Det är alltså en aktivitet som man kan syssla med under hela sitt liv. Man måste dock vara minst tio år för att få börja dyka, dessutom måste man vara i god fysisk form, inte ha några allvarligare sjukdomar samt vara simkunnig – något som kanske säger sig själv när man ska spendera tid i vatten.

Ta dykcertifikat

Är man intresserad av att börja dyka skall man gå en kurs hos en godkänd dykskola för att på så sätt få sitt dykcertifikat. Det finns några olika organisationer som har rätt att utfärda dessa certifikat, det är PADI, NAUI och CMAS. Inom de olika organisationerna har man olika system och beteckningar på utbildningsnivåerna som dykarna uppnår.

Group of divers underwater with scuba equipment and two of them with action cameras.

PADI är den överlägset största av de tre organisationerna och den som har flest medlemmar och som utbildar flest nya dykare varje år. PADI har flera olika utbildningsnivåer. Man kan gå kurser som genomförs på allt från en dag till utbildningar som kräver mycket mer träning och erfarenhet. Man måste klara nivåerna i ordning för att kunna gå vidare och få ett svårare och mer eftertraktat certifikat. Det första steget i PADI:s utbildningar är att man blir en så kallad Open Water Diver. Detta innebär att man får lära sig grunderna inom dykningen, att planera dyk och återhämtningstider samt att hantera den nödvändiga utrustningen som behövs vid ett dyk. På denna utbildningsnivå får man dyka ner på ett djup till 20 meter. Efterhand utökas sedan kompetensen och möjligheterna.

Minimal