En levande trädgårdsdamm

En levande trädgårdsdamm

Att ha en trädgårdsdamm kan förena intresse för trädgårdsskötsel med vattenliv och fiskar. En trädgårdsdamm kan dessutom ha en rogivande inverkan och vara en stressfri oas att sitta och dricka kaffe vid, medan du och dina vänner njuter av vattnet och fisken som simmar runt där. Det finns flera olika sorters fisk du kan ha i din damm, men de vanligaste sorterna är olika typer av karpfiskar som koi och guldfiskar.

Ovanliga fiskar till dammen

Hos Kellfri.se hittar du bra och prisvärda produkter för lantbruk och skogsbruk, men även för trädgård och bevattning så att du kan ha din egen damm med undervattensliv om du vill. Vill du dessutom ha en mer unik och ovanlig damm så kan du välja att ha en mer sällsynt fisksort som stören. Det första du kanske tänker på är de stora ryska störarna som ger rysk kaviar, men de som finns i trädgårdsdammar är mycket mindre och en framodlad hybridsort. Den sorts stör som vanligtvis används som dammfisk är även en matfisk (se bild) och blir runt en meter som störst, men bara om den har gott om plats att växa och leva. Stören är en känslig fisk som liten, och katter och fåglar lurpassar gärna över dammen för att få sig en munsbit. Därför är det bra om du har ett nät över dammen till en början så att fisken får växa till sig. I naturligt tillstånd äter stören gärna musslor och bottenlevande djur men som dammfisk matas den med sjunkande foder som den plockar på botten.

Stören finns med som en av de CITES-listade arterna vilket betyder att den som säljer eller köper störar behöver ha intyg på var fisken kommer ifrån. Den får inte vara vildfångad. CITES-konventionen är helt enkelt en internationell handelsöverenskommelse när det kommer till hotade och starkt hotade växter och djur som riskerar att utrotas. Växter och djur ska således ha ett CITES-intyg utfärdat för att få köpas och säljas. Det är inte så krångligt som det låter, så det är inget som försvårar för den som vill ha stör i sin damm.

Dammbygge

Vill du ha en levande trädgårdsdamm behöver du förutom själva dammen och vattnet även växter och djur. Du behöver även pumpar och filter till vattnet så att vattenkvaliteten blir bra för att fiskar och andra djur ska kunna överleva. I en liten damm utan pump blir vattnet ganska snabbt syrefattigt och av dålig kvalitet.

Det finns guider på internet om hur du steg för steg bygger din egen trädgårdsdamm. Du kan välja om du vill lägga duk och gjuta dammen själv eller om du vill lägga ner en befintlig plastlåda i jorden. En färdig konstruktion redo att läggas ner, fyllas med vatten och kopplas in till pumparna är kanske det allra enklaste, men en du gör helt själv blir också mer unik och efter din egen form och design.

För att anlägga den där avslappnande trädgårdsdammen kanske du behöver lite inspiration för att komma igång. Du hittar massvis av bilder och information online om du bara letar lite.

Lycka till med ditt dammbygge!

Minimal