Jättebläckfisken

Jättebläckfisken

Jättebläckfisken är ett av havsdjupens mest mystiska djur. Vi har dåliga koll på hur många som lever i haven och vi vet inte mycket om exakt hur de lever. Ett skäl till att vi vet så lite om dem är för att vi inte har observerat många av dem i livet. Forskare har i första hand fått nöja sig med att undersöka något av alla de exemplar av arten som har spolats upp döda på stränder.

Idag tror man att jättebläckfisken har gett upphov till många myter och skräckhistorier. Gamla berättelser där sjömän påstått sig ha sett sjömonster och sådana om båtar som dragits ned till botten av mystiska havsvarelser kan härstamma från möten med jättebläckfiskar.

Apropå vatten, för det är ju som bekant i vatten bläckfiskar lever, men när gjorde du senast en översyn av vattenrören i ditt eget hem? Att se till att allt som har med vattenrören att göra är helt och fungerar är ett sätt att försäkra sig mot otrevliga överraskningar som fuktskador som kan kosta stora summor på sikt. Hos https://rorfokus.se/ hittar du allt du behöver för att se till att allt fungerar i köket och badrummet.

Ses sällan vid liv

De gånger vi ser jättebläckfiskar vid liv rör det sig i de flesta fall om suddiga undervattensfilmer, även om det finns ett fåtal klipp som håller hög bildkvalitet. Det är inte för intet som djuret betraktas som ett av världens mest mystiska. Man vet faktiskt inte ens med säkerhet hur stora jättebläckfiskar kan bli. Av exemplar som har strandat att döma vet vi dock att de kan bli minst 18 meter långa och komma upp i vikter runt ett ton. Vi vet inte heller exakt var eller hur de lever, men enligt forskarna spenderar de förmodligen sin mesta tid på stora djup, ned till 1000 meters djup.

Jättebläckfiskar är pelagiska djur

Jättebläckfisken är ett så kallat ”pelagiskt” djur. Vad innebär det då? Pelagiska djur är sådana som lever bortom fasta strukturer – och då menar jag inte att bläckfiskar saknar frukostrutiner. Jättebläckfiskar rör sig för det mesta i de enorma vattenmassor som finns långt ute i världshaven, utan kontakt med varken havsbotten eller andra landmassor. På det djup där de lever finns det dessutom inget dagsljus. Som tur är har de ögon som är perfekt anpassade för mörkret.

Förutom jättebläckfiskens tio armar har den ett annat specifikt särdrag: stora ögon. Pupillen i en jättebläckfisk ögon kan bli upp till 9 cm i diameter. De är perfekt anpassade för mörkret i djupet. En jättebläckfisk kan inte uttyda små detaljer, men de har en utmärkt förmåga att se stora djur över enorma avstånd. Troligtvis är det en evolutionär följd av att en av jättebläckfiskens få fiender är de enorma kaskelottvalarna.

Minimal