Korallrev

Korallrev

 

Korallrev är företeelser som finns runt om i världen. Vad är egentligen ett korallrev? Det är enkelt att förstå om man väl börjar studera deras uppbyggnad och struktur. Egentligen är det bara kalkstensformationer som byggs upp från havets botten då döda djur, växter och andra typer av sediment dör och faller ner mot havsbotten. Det finns olika typer av korallrev och det som skiljer dem åt är i stort sett bara i vilken position de bildas och på vilket djup. Reven finns över hela världen på massor av olika platser, men trots detta ser de nästan likadana ut överallt. Vissa skillnader kan dock skådas och framför allt på vilken typ av hav de finns i, tropiska eller inte.

Vackra miljöer

Korallreven utgör otroligt vackra miljöer och de har också en tendens att dra till sig en hel del djurliv som gör det hela ännu trevligare att betrakta. Allt detta gör att korallreven utgör en perfekt miljö för dykare att utforska under sina dykturer. Detta utnyttjas naturligtvis och många dykutflykter har korallrev som sina slutmål. Här kan man i lugn och ro flyta fram under vattnet samtidigt som man kan se massor av olika fiskar, växter och andra livsformer. Har man tur kan man till och med få se fiskar och djur som man inte tidigare sett och som därmed också kan prickas av från listan. En annan rolig grej är att de fiskar som lever vid och omkring korallreven vänjer sig med att träffa på dykare titt som tätt, och därmed blir de nästan lite tama. De är så vana vid människor att de kan ses simma tillsammans med dykare eller till och med tar mat ifrån händerna på dem.

beautiful coral reef and mach fish

Reven utsetts för många hot

Korallreven är mycket vackra men tyvärr är de också hotade. Det finns flera orsaker till att korallreven sakta med säkert dör. Dels finns det vissa sjukdomar som drabbar korallerna, dels så påverkas de också av de pågående klimatförändringarna. Men det största hotet kommer faktiskt från oss människor och den turism som ofta centreras kring korallreven. Souvenirer, båttrafik och föroreningar i haven gör att korallreven får det allt svårare att överleva.

Minimal