Stora barriärrevet

Stora barriärrevet

Stora barriärrevet är namnet på ett system av korallrev som ligger utanför delstaten Queensland i Australien. Det är faktiskt världens största korallrevssystem, och består av fler än 2 900 korallrev samt 900 öar. Sammanlagt sträcker sig Stora barriärrevet över en sträcka på 2 600 kilometer, och en yta på 344 400 kvadratkilometer. Detta gör Stora barriärrevet till den största strukturen på jorden som har konstruerats av levande organismer – så stor att man faktiskt kan se den från rymden.

Uppbyggnaden av korallreven i Stora barriärrevet är dock som man kan förstå inte något som har skett över natten. Faktum är att Stora barriärrevet började byggas upp för 18 miljoner år sedan, och till och med det översta lagret, det som man kan se vid dykning och som de levande korallerna bor på, är runt 8 000 år gammalt. Just dykning är självklart en populär aktivitet för turister vid Stora barriärrevet, och turismen som revet genererar är en viktig del av den lokala ekonomin. Revet är också viktigt för aboriginer och torressundöbor, där revet har kulturell och andlig betydelse.Coral_Outcrop_Flynn_Reef

Stora barriärrevets framtid är dock starkt hotad, vilket delvis beror på just turismen och den aktivititet den genererar kring revet (det beror även på klimatförändring, överfiske och försämrad vattenkvalitet). Dessa faktorer har lett till att stora delar av revet har drabbats av så kallad korallblekning, vilket innebär att den symbiotiska organismen zooxanthellae, som lever i korallerna, inte längre kan fotosyntetisera. Det innebär med andra ord att korallreven håller på att dö. Forskare har länge vetat om att Stora barriärrevet varit drabbat av korallblekning, men nya undersökningar visar att skadorna finns i mycket större omfattning än man tidigare trott: hela 93 procent av revet är drabbat av korallblekning. Om man vill resa till Australien för att dyka vid Stora barriärrevet bör man med andra ord göra det snart, innan man förlorar chansen för alltid. Om du drömmer om att göra den resan kan ett sätt att spara ihop några tusenlappar till reskassan vara att leta fram gamla guldsmycken och guldklockor som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld till bra pris, och på så sätt få pengar du annars inte skulle haft, som du kan lägga till din reskassa.

Minimal