Vattnets mytologi på vita duken

Vattnets mytologi på vita duken

Undervattensliv är något som fascinerar de allra flesta och trots att vi vet mycket om vad som döljer sig djupt därunder, vet vi inte allt. De oändliga djupen och vidderna under havsytan bär på hemligheter bortom vår värld ovanför. Vattnets mytologi både lockar och förbryllar. Inte sällan är denna poetiska skådeplats arena för stora Hollywoodproduktioner, men havet präglar också vardagslivet för en hel del människor som inte har tid eller råd med fantasier.

I verkligheten måste korallrevsdykaren sälja fakturor för att frigöra kapital till ny utrustning innan produkterna hamnar på den globala marknaden. Magin som det azurblå havet bjuder på när vågorna sakta rullar in över den vita sandstranden har blivit föremål för lika många filmmanus som den stormiga motsvarigheten när ett skepp kämpar för att inte kantra i orkanvindarna ute till havs. Här ska vi titta närmare på några olika filmer som behandlar vattnets mytologi på vita duken.

En annan värld

Fantasygenren passar vattnets mystik på ett alldeles särskilt sätt. Utan att spela på rädslor kring vad som kan dölja sig i havsdjupet gläntar denna genre på porten till andra världar och dimensioner. Filmen The Shape of Water från 2017 berättar om en osannolik och annorlunda romans mellan en människa och en dittills okänd vattenvarelse. Handlingen utspelar sig på ett statligt finansierat laboratorium där den ensamma och stumma städerskan Elisa arbetar. Hon upptäcker ett hemligt experiment där de olika andningssystemen hos en mycket speciell varelse studeras. Varelsen är ett mellanting mellan fisk, reptil och människa. Snart utvecklas ett särskilt band dem emellan och en kärlekshistoria utan motsvarighet tar sin början. Detta är en underbar saga för vuxna med fantastiska undervattenscener som handlar om att möta den sanna kärleken utan vare sig fördomar eller förbehåll. Ska Elisa kunna leva i hans rike? Överlever kärleken alla utmaningar?

Även den psykologiska fantasythrillern Lady in the Water från 2006 utspelar sig på gränsen till en helt annan värld. Här går tankarna osökt till myter om sjöjungfrur och ett helt liv under vattenytan som är fördolt för människan. En kväll hittar fastighetsskötaren Cleveland Heep narfen Story i lägenhetskomplexets pool. Hon är ett sagoväsen från en mystisk blå värld hitsänd för att hjälpa människorna, men hon befinner sig i stor fara och är helt utlämnad åt de människor hon försöker hjälpa. Runt omkring lurar väsen från en annan dimension och frågan är om Story egentligen talar sanning och om hennes värld verkligen existerar. Berättelsen som utspelar sig är vacker och full av vibrerande fantasi. Vattnets symboliska kraft är ständigt närvarande och sjöjungfrumyten känns närmare än någonsin. Människan har länge fantiserat om och spekulerat kring om det verkligen finns eller har funnits en hybrid mellan människa och fisk och i så fall om dessa varelser faktiskt lever i en egen värld alldeles i utkanten av vår egen, ständigt omfamnade av det mytomspunna havet.

Minimal