Dyka i svenska vatten

Dyka i svenska vatten

Många drömmer om att dyka i kristallblått vatten, simma bland koraller och vackra fiskar. Men hur är det att dyka i svenska vatten? I Sverige har vi på västkusten saltvatten, på ostkusten, bräckvatten och i inlandet sötvatten. Tre olika vattenmiljöer som ger helt olika upplevelser. Västkusten har ett relativt stort utbud av marint liv, hummer, krabbor och sjöstjärnor till exempel. Fisk finns det naturligtvis och blågyltan är lika vacker som den vackraste korallfisk. Ostkusten är med sitt bräckvatten det havsområde som bevarar skeppsvrak bäst och inlandet kan ge fina upplevelser med dyk bland kräftor eller kanske i vattenfyllda gruvhål.

Östersjön är världsunik på grund av alla vrak

Just möjligheten att hitta vrak är det som gör Östersjön så unik för dykare. Det finns tusentals vrak registrerade längs Sveriges kuster och minst lika många oregistrerade. kanske du kan göra ett nytt vrakfynd. Men vad behövs för att hitta ett vrak? Lite tur, ja, men de flesta vraken hittas efter informationssökning i äldre tidningar, domstolshandlingar och vrakregister. En annan möjligheter är att titta i gamla sjökort. Var gick farlederna, var fanns de svårnavigerade partierna och var fanns det möjlighet för natthamnar är exempel på sådana uppgifter som man kan få fram genom att studera äldre sjökort. Ett tredje sätt att få information på är att prata med skärgårdsbor och fiskare. De har ofta hört berättelser om förlisningar.

Vrak, en del av vår historia

Att hitta ett vrak, vara den första som ser platsen på kanske hundratals år, ger en häftig känsla och just det att det är en plats som stått orörd gör den särskilt intressant för arkeologer. Här kan de få viktiga pusselbitar till hur livet levdes förr. Hur man bodde på skeppen och kanske delar av lasten finns kvar som kan ge viktiga uppslag för fortsatt forskning eller kanske ge svar som omvärderar en bit av historien. Att dyka i svenska vatten kan bli än mer spännande än att titta på färggranna fiskar och samtidigt lär du dig massor både om det gamla Sverige och om dykning på och kring vrak.

Minimal