Undervattenssafari
Har du funderat någon gång på vad som finns under vattenytan här hemma i Sverige? Du kanske har gått och letat uppspolade sjöstjärnor som liten, eller funderat på vad de där små ”prutthögarna” på havsbotten är för något? Gå på undervattenssafari, antingen själv eller med ditt barn eller kanske barnbarn och ta ett titt på vad ni kan hitta.
Vattenkikare
När du sitter på klippor, stenar eller bryggor , eller kanske till och med sakta vadar i vattnet, krusar sig vattenytan och det blir lite svårt att se vad som faktiskt händer där nere under ytan. Är det en krabba eller är det bara sjögräs? Att titta genom en undervattenskikare gör att krusningarna försvinner och det blir mycket lättare att se i vattnet. Här hittar du tips på hur du kan göra en egen vattenkikare av en plastpåse och ett mjölkpaket utan botten, eller en mer avancerad vattenkikare med handtag och ”glasskiva”.
När du sitter i en båt och använder en vattenkikare, eller vadar fram i vattnet och någon ringer till dig kan det bli väldigt dumt om du fumlar med fingrarna när du ska svara. Många telefoner har tappats ner i vattnet för att inte fungera mer. För att slippa tappa telefonen i vattnet, lägg den i en plastpåse, knyt igen, stäng fickan och använd trådlösa hörlurar till samtal eller musik med
Bluetooth-teknik medan du befinner dig i vattnet.
Vad kan man få se?
Du kan se många olika sorters vattendjur som sjöstjärnor, fiskar, räkor, krabbor, musslor, sandmaskar, och maneter. En av våra marina arter är vanlig sjöstjärna, ett femarmat litet rovdjur som hungrigt äter det mesta den kommer över, även den egna arten. Den är stark nog att öppna musslor och hittar du en extremt stor sjöstjärna är den oftast steril, eftersom sterila sjöstjärnor använder kalorierna till att växa istället för att föröka sig.
Du kan även få se en ormstjärna. Ormstjärnan är lik en sjöstjärna men har en mindre kropp och när den rör sig flyttar den en av sina fem armar i taget och stöttar sig på fyra. Dess levnadssätt och matvanor är lika sjöstjärnans och den är en gammal varelse på jorden. Redan för 500 miljoner år sedan fanns de och är ett levande fossil. De kan inte ta lika stora byten som sjöstjärnorna kan, och de kan hittas även på stora havsdjup. Av världens 200 arter återfinns 20 i Sverige.
Skulle du få se en småprickig penselkrabba bör du rapportera in den till artportalen. Denna krabba sågs första gången i Sverige 2016 och det är en invasiv och främmande art här hos oss. Den är mycket glupsk och kan finnas i stort antal per kvadratmeter, men än så länge har bara enstaka hittats. Det är en liten krabba som blir max 4 cm över ryggskölden. Den sprider sig snabbt i Nordsjön, är väldigt tålig och i stort antal kan den konkurrera ut de arter vi redan har här.